februari 25, 2014
Spanakopita
Spanakopita is een populair Grieks bijgerecht gemaakt van een restje rijst, filodeeg, spinazie en verse kruiden.
Oorspronkelijk wordt i.p.v. spinazie eigenlijk brandnetel gebruikt, maar tenzij je zin hebt om je lokale park leeg te plukken, is spinazie de beste optie. Verder gaat er een hele hoop kaas in (ricotta, fetakaas en parmezaan) dus echt licht kun je het niet noemen. Maar samen met een groene salade met kruiden heb je zo wel een lekkere lunch.
TIP: Als aanvulling op de verse kruiden kan je ook perfect een restje dille toevoegen.
De kleine broer van de Spanakopita is de bourekita.
Bourekitas met aubergine en feta
Ingrediënten
- 1 aubergine(s)
- 15 ml olijfolie
- 60 gram fetakaas verkruimeld
- 100 ml olijfolie
- 50 ml water
- snuifje zout
- 1 ei(eren)
- sesamzaadjes
Instructies
- Voor de vulling:
- Leg de aubergine gedurende +/- 30 min in een op 180°C voorverwarmde oven tot ze gaar is. In de tussentijd kan je het deeg maken.
- Pel de aubergine en hak ze in in kleine stukjes. Laat de aubergine even uitlekken in een zeef of duw het vocht eruit met een lepel.
- Meng de aubergine met de olie en voeg de verkruimelde fetakaas.
- Voor het deeg: Giet de 100 ml olijfolie en het water in een kom.
- Meng geleidelijk aan de bloem erdoor en kneed tot een zacht, niet klevend deeg.
- Vorm +/- 10 balletjes van het deeg en rol ze uit tot schijfjes van 12 cm diameter.
- Leg een eetlepel van de aubergine-vulling in het midden van het deeg cirkeltje en vouw het dubbel. Knijp de randen dicht.
- Leg de bourekitas op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Bestrijk ze met een geklopte eierdooier en sprenkel er wat sesamzaadjes over.
- Bak de bourekitas gedurende 20 à 25 min in een op 200°C voorverwarmde oven tot ze goudbruin zien.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Ik maakte deze al eens met aubergines en fetakaas.
Spanakopita
Ingrediënten
- 1 tas rijst een gekookt restje (liefst bruine rijst)
- 500 gram spinazie lieft verse
- 1 middelgrote ajuin fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1/2 EL verse kruiden bvb. oregano, tijm, marjoraan,...
- 100 gram fetakaas
- 1/2 tas parmezaan gerapst
- 250 gram ricotta
- 1 ei(eren)
- 1/2 EL olijfolie
- peper en zout naar smaak
- 35 gram boter
- 1/2 pak filodeeg
Instructies
- Stoom de spinazie gaar (+/-5 min).
- Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ajuin en knoflook tot ze glazig zijn.
- Voeg de verse, gehakte kruiden toe.
- Meng het ei met de ricotta, de feta en de Parmezaan.
- Meng de rijst, gestoomde spinazie en gefruite ajuin door het kaas-/eimengsel en breng op smaak met peper en zout.
- Smelt de boter en gebruik hier een beetje van om een ovenschaal in te vetten. Leg er vervolgens een blad filodeeg in.
- Bestrijk het deeg met de gesmolten boter en leg er een nieuw vel over tot je de helft van het deeg op die manier opgebruikt hebt.
- Bestrijk het deeg met de vulling en dek deze vervolgens terug af met de rest van het filodeeg met telkens wat boter tussen elke laag.
- Bak de Spanakopita gedurende +/- 45 min in een op 175°C voorverwarmde oven tot de bovenkant goudkleurig is.
- Dien op met een slaatje met verse kruiden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
No Comments